Miercuri, 30 ianuarie 2008
 Inapoi la Arhiva
Mediatorul, cea mai noua profesie pe piata muncii din Romania
Desi legea care reglementeaza aceasta activitate a fost adoptata inca din 2006, de-abia in acest an vor avea loc primele medieri, in vederea reducerii proceselor de pe rolul instantelor.

Un proces, de orice fel ar fi el, implica costuri financiare semnificative, dar mai ales pierdere de timp. Inconvenientele ar putea fi mult diminuate daca partile implicate ar apela la un mediator. Acesta are rolul de a aplana disputele, inainte de a se ajunge in instanta. Desi noua pe piata romaneasca, profesia ar putea deveni in anii urmatori o afacere de nisa extrem de profitabila.

Desi legea care reglementeaza aceasta profesie a fost adoptata in 2006, primele medieri in conditiile Legii 192/2006 vor avea loc anul acesta, la aproximativ 2 ani de la adoptarea ei. "Autorizarea in profesia de mediator a ajuns in linie dreapta.
 
Mediatorii care vor fi autorizati vor fi inscrisi in Tabolul Mediatorilor ce va aparea in cateva saptamani, intocmit de Consiliul de Mediere si publicat in «Monitorul Oficial al Romaniei»", a declarat, pentru "Adevarul", Sustac Zeno, purtator de cuvant al Uniunii Centrelor de Mediere din Romania (UCMR). Uniunea este in prezent cea mai reprezentativa organizatie de profil din tara, oficialii estimand ca numai din interiorul acesteia vor fi autorizati de catre Consiliul de Mediere peste 400 de mediatori, cate 10 in fiecare judet.

Medierea poate fi desfasurata de orice absolvent de facultate

Prin aparitia unei noi profesii, exercitata cu succes in Statele Unite ale Americii, dar si in numeroase tari europene, se urmareste simplificarea procedurii de actionare in instanta. Se doreste astfel inlocuirea caii litigioase cu medierea, cea mai eficienta modalitate alternativa de solutionare a conflictelor si in mod evident degrevarea instantelor de cauze.

Astfel, inainte de a apela la ajutorul avocatilor, este de preferat solutionarea pe cale amiabila a conflictelor. Si pentru ca asta nu se poate face de la sine, intre partile aflate in conflict va interveni o a treia instanta, in persoana mediatorului. Prin lege, rolul mediatorului, specialist in mediere, este bine determinat. Lui ii revine rolul de a facilita negocierile dintre partile aflate in conflict si de a le sprijini in vederea dezamorsarii conflictului, intr-un termen rezonabil.

Solutia obtinuta prin mediere trebuie sa fie eficienta, reciproc convenabila si durabila, incercandu-se atat stingerea conflictelor existente, cat si preintampinarea aparitiei unor divergente viitoare. Medierea se poate realiza de catre unul sau mai multi mediatori, in acest caz fiind vorba despre co-mediere. De obicei, se apeleaza la co-mediere atunci cand sunt mai mult de doua parti implicate sau in cazul in care conflictul prezinta o complexitate deosebita.

Caracteristic acestei profesii este faptul ca ea poate fi exercitata de oricine, si nu doar de cei cu studii juridice la baza. "Exercitarea profesiei de mediator este compatibila cu orice alta activitate sau profesie, cu exceptia celor prevazute prin legi speciale", spune Sustac Zeno.

De asemenea, mediatorii autorizati pot fi angajati cu contract individual de munca. In plus, este de asteptat ca un numar semnificativ de mediatori sa provina din randul celor implicati deja in sistemul juridic local. Potrivit lui Sustac Zeno, avocatii, notarii publici si consilierii juridici care dobandesc calitatea de mediator isi pot desfasura activitatea de mediere in cadrul formelor de exercitare a profesiei lor.

Cei care vor dori sa apeleze la serviciile acestora vor trebui sa consulte tabloul mediatorilor, document in care vor fi inscrise persoanele autorizate sa desfasoare aceasta activitate, precum si domeniile in care sunt specializati, dar si limba straina in care respectivii sunt capabili sa desfasoare medierea.
Pentru a avea un atu in fata avocatilor, mediatorii vor trebui sa ofere servicii la preturi cu mult sub cele percepute in prezent. "Avand in vedere ca activitatea de mediere nu se desfasoara inca conform legii, aceste costuri nu se cunosc inca. Oricum, onorariul mediatorului va fi substantial mai redus decat cel al unui avocat", spune Zeno.

Companiile straine, rol decisiv in evolutia activitatii

Onorariul mediatorului va fi suportat de catre parti in mod egal, daca acestea nu au convenit altfel.
In prezent, publicul roman nu este inca familiarizat cu acesta profesie, insa este de asteptat sa se impuna si pe piata locala, in conditiile in care peste granite inregistreaza succese de necontestat.

O contributie semnificativa in popularizarea aces¬tei modalitati de solutionare a divergentelor o vor avea companiile straine care au experimentat aceste servicii pe alte piete europene. "Firmele straine vor fi cei mai buni promotori ai medie¬rii in Romania. Mediul corporatist va imbratisa medierea date fiind avantajele in plan comercial", apreciaza Sustac Zeno.
Mediatorul poate interveni atat in cazul litigiilor aflate pe rolul instantelor, cat si in cazul conflictelor care nu au ajuns inca in aceasta faza. Pentru primul an, se estimeaza ca, la nivel national, numarul cauzelor ce vor solutionate prin mediere sa ajunga la cateva mii.

Ce se intampla in alte tari

Daca in Romania, medierea se afla in faza de pionierat, nu acelasi lucru se poate spune despre ceea ce se intampla in majoritatea tarilor europene, printre ele aflandu-se si Albania, Bulgaria sau Moldova.

Modelul de mediere aplicabil in statele europene este diferit de cel canadian, in care medierea este obligatorie in toate cauzele civile.

Fiecare tara si-a adaptat reglementarile din domeniul medierii la specificul local. Daca in Bulgaria, contractul de mediere si chiar intelegerea la care ajung partile pot sa fie orale, acest lucru nu este valabil in restul Europei.

In Serbia este nevoie de experienta in domeniul medierii sau al solutionarii conflictelor de minimum 5 ani pentru a deveni mediator. In Norvegia, judecatorii pot fi si mediatori.

Polonia este una dintre putinele tari europene in care instanta poate sa trimita cauza la mediere fara acceptul partilor, insa acestea au posibilitatea de a refuza medierea. In alte tari, instanta de judecata poate sa le propuna partilor sa isi rezolve disputele prin mediere, insa nu le poate obliga sa apeleze la aceste servicii.

In Austria, cei care doresc sa devina mediatori, printre alte conditii, trebuie sa aiba varsta de minimum 28 de ani. Numarul minim de ore de pregatire pentru un mediator difera de la o tara la alta, situandu-se intre 40 de ore si 200 de ore.

1.500 de cauze, mediate in Slovenia

In ceea ce priveste rezultatele concrete ale procesului de mediere, Slovenia este un exemplu pozitiv, anul trecut finalizandu-se prin intermediul acestei alternative peste 1.500 de cauze. Cele mai bune rezultate au fost obtinute in cauzele de dreptul familiei (70%), iar cele mai dezamagitoare in cauzele civile. "In Statele Unite ale Americii, statisticile sunt fabuloase.

Pentru unele programe de mediere in domeniul dreptului civil se inregistreaza rate de intelegere de peste 90%", subliniaza Adi Gavrila, presedintele UCMR. La nivel mondial, "piata" medierii se ridica la miliarde de dolari. Un exemplu clar este dat de rezultatele studiului Institutului International pentru Prevenirea si Solutionarea Conflictului dat publicitatii anul trecut la New York. Potrivit acestuia, aproximativ 98% din cazurile pe care le-au avut cele 126 companii de top din SUA in randul carora s-a facut studiul au fost solutionate inainte de a se ajunge in instanta!

Conditiile esentiale pentru a ajunge mediator

Studii superioare

Vechime in munca de cel putin trei ani sau absolvirea unui program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditat conform legii si avizat de Consiliul de Mediere.

Absolvirea cursurilor de formare a mediato¬rilor, in conditiile legii, cu exceptia celor care au urmat un program postuniversitar. In prezent, exista patru centre de formare in domeniul medierii: Asociatia Pro Medierea, Asociatia Centrul de Mediere Craiova, Asociatia pentru Dialog si Solutionarea Disputelor, Fundatia pentru Schimbari Democratice.

Cursurile de formare a mediatorilor derulate de catre furnizorii avizati de Consiliul de Mediere se finalizeaza cu examen.

Costul cursurilor se ridica la aproximativ 3.500 de lei.

Cu toate ca prin lege, calitatea de mediator se poate dobandi si prin urmarea unui masterat, nicio institutie de invatamant superior nu a solicitat aviz din partea Consiliului de Mediere.

 

Articol scris de Irina BULBOACA

Sursa: Adevarul


 
© Uniunea Centrelor de Mediere din Romania