Conferința Națională de Mediere „Transilvania”, ediția I - Cluj-Napoca, 24 iunie 2013
Conferința Națională de Mediere "Transilvania", ediția I Cluj-Napoca, 24 iunie 2013
Organizator: Colegiul Mediatorilor din Regiunea de Nord-Vest (CMRNV) 
Tema Conferinței : "Probleme întâmpinate în practica medierii"
Locația desfășurării evenimentului: clădirea Casino din Parcul Central Simion Bărnuțiu, Cluj Napoca
Orice domeniu profesional poate beneficia de îmbunătățiri și dezvoltare, iar în cazul medierii acest lucru este posibil, pe deoparte, prin dezvoltarea profesională a mediatorilor iar, pe de altă parte, prin ameliorarea mediului de lucru (cadru legislativ, informarea publicului, modalitățile de desfășurare a activității de mediere etc. ). Acest progres se poate observa, evalua și continua cu ajutorul unor conferințe de specialitate.
Conferința de mediere organizată de CMRNV își propune în acest an - la prima ediție - să identifice problemele apărute în aplicarea medierii în diferite domenii, să aducă aceste probleme în atenția participanților pentru a fi conștientizate, înțelese și depășite. Desigur, anul viitor, la ediția a două, urmează să evaluăm eficiența soluțiilor găsite, să identificăm eventuale alte probleme care vor apărea și să ne asigurăm astfel că medierea în România avansează și contribuie la stabilitatea mediului social.
De asemenea, Conferința de mediere a CMRNV oferă participanților posibilitatea de a se înscrie (în limita locurilor disponibile) la workshop-uri de dezvoltare personală și profesională. Astfel, ne dorim ca participarea la acest eveniment să aducă plus valoare tuturor celor care ne vor onora cu prezența.
Programul Conferinței Naționale de Mediere "Transilvania"
9:00 Înscriere și primire invitați
9:30-11:10 Sesiune plenară (D-naAdina Rebeleanu- moderator CMRNV)
(fiecare discurs are un timp alocat de 15 minute și va fi urmat de o sesiune de întrebări și ră punsuri, de aproximativ 5 minute)
Ioana Toadere, Președinte și membru fondator al CMRNV Deschiderea Conferinței : scopul Conferinței, imaginea de ansamblu, prezentarea situației actuale în activitatea de mediere și problemele identificate în această activitate.
Dorin Rădulescu, Președinte al Consiliului de Mediere Tematica: probleme la nivel național în activitatea de mediere, centralizarea informațiilor, practica unitară în mediere, rolul Consiliului de mediere în sprijinirea medierii și a mediatorilor. Propuneri de lege ferenda
Stef Nicolae Stefan , Vicepreședinte UCMR, Vicepreședinte Asociația Centrul de Mediere Sălaj Tematica: probleme ivite în practica medierii sesizate de mediatori și asociații profesionale ale acestora. Necesitatea colaborării asociațiilor de mediatori atât pentru promovarea profesiei, cât și pentru uniformizarea practicii.
Sorina Poledna, Conf. Univ. Dr. Universitatea Babes-Bolyai, Facultatea de Sociologie, coordonator program Master "Asistența Socială în Spațiul Justiției. Probațiune și Mediere" Tematica: Dezvoltarea medierii din perspectiva formarii mediatorilor. Formarea continuă a mediatorilor de calitate. Importanța formării unor mediatori de calitate.
Irina Carmen Fiscuci , mediator, Președinte al Asociației Profesionale a Mediatorilor din Romania- Filiala Ardeal, Membru al Comitetului Director al Asociației Pro Medierea Tematica: interferența profesiei de mediator cu alte profesii, relația mediator avocat, mediator-notar, mediator-judecator, mediator-expert etc. și modalități de îmbunătățire a relației profesionale și de conlucrare a profesiilor în vederea soluționării litigiilor.
11:10- 11:30 Coffee-break
11:30-13:20 Sesiune plenară (Adina Rebeleanu -moderator CMRNV)
(fiecare discurs are un timp alocat de 15 minute și va fi urmat de o sesiune de întrebări și ră punsuri, de aproximativ 5 minute)
Valentin Cuibus, Inspector școlar General, ISJ Cluj Tematica: Medierea conflictelor școlare. Legislație specială aplicabilă. Probleme practice legate de medierea școlară. Programe privind medierea în școli; Relația dintre mediatorii autorizați și instituțiile școlare.
Mihăiță Lucian Marian, Președinte al Judecatoriei Cluj-Napoca Tematica: probleme întampinate de către instantele de judecata în legătură cu activitatea de mediere. Modalități de conlucrare profesională.
Eugen Crișan, Prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecatoria Cluj Tematica: probleme practice legate de mediere și/sau mediatori, întâmpinate în medierea în materie penală. Modalități de conlucrare profesională.
Voicu Oprean, CEO and founder la AROBS Transilvania Software. Arobs Transilvania Software, cu sediul central în Cluj-Napoca, e unul dintre principalii dezvoltatori de software pentru aplicații mobile și distribuitori de echipamente GPS. Arobs a lansat TraficOK primul sistem privat care colectează, interpretează și livrează date din trafic în timp real, la nivel național. Tematica: probleme practice legate de mediere și/sau mediatori, întampinate de comercianți și profesioniști în medierea comercială. Utilitatea medierii în afaceri.
Anca Dinu, PR specialist Qual Media Tematica: Imaginea publică actuală a mediatorilor și a profesiei de mediator. Deficiențe în promovarea actuală a medierii și propuneri strategii de promovare eficientă. Modalități de creștere a vizibilității și de informare a publicului larg asupra existenței acestei profesii și a beneficiilor ei.
Ioana Toadere, Președinte al CMRNV Închiderea sesiunii de discursuri.
13:30 - 14:00 Lunch-break, open networking
14:00- 16:00 Workshop-uri (sesiunea 1) Vor fi organizate două ateliere de lucm, participanții putând alege unul sau altul dintre acestea. Număml de locuri disponibil pentm fiecare workshop este : 20 locuri.
1. Aspecte le islative pentru mediatorii fără studii juridice. Aplicarea medierii în litigiile civile, penale. Studiu de caz- divortul. Moderatori : Carmen Fiscuci (mediator, formator principal, Președinte al Asociației Profesionale a Mediatorilor din Romania- Filiala Ardeal, Membm al Comitetului Director al Asociației Pro Medierea) Ioana Toadere (mediator, avocat Baroul Cluj, Președinte CMRNV, coordonator Emediere. com - Societate profesională de mediatori)
2. Managementul conflictului (tehnici și practici utile în mediere). Moderatori: Dascălu Manuela (mediator, membm CMRNV, trainer, manager recuperări creanțe la ImoFinance S. A.) Adrian Popa (mediator, trainer, CEO și business consultant la In2itive Consulting SRL).
În paralel cu această sesiune de workshop-uri se va organiza o Masă Rotundă - Dezbatere moderată pe tema "Probleme întâmpinate în practica medierii cauzelor penale".
16:00 - 17:30 Coffee-break
17:30 - 19:30 Workshop-uri (sesiunea 2) Vor fi organizate alte două ateliere de lucm, participantii putând alege unul sau altul dintre acestea. Număml de locuri disponibil pentm fiecare workshop este : 20 locuri.
1 . Comunicare și relaționare constructivă. Moderatori : Iustin Pașcalău (mediator, membm CMRNV, psiholog- Cabinet individual de Psihologie) Andreica Radu Cornel (mediator, Director administrativ CMRNV, Toastmasters competent leader și consilier juridic)
2. Aspecte legate de formarea profesională a mediatorilor. Moderatori: Sorina Poledna (Conf. Univ. Dr. la Universitatea Babeș-Bol yai, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, coordonator program Master "Asistența Socială în Spațiul Justiției. Probațiune și Mediere) Rebeleanu Adina (mediator, Director departament formare, consultanță, publicații și proiecte CMRNV, trainer, ConfUniv Dr. la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, program Master "Asistența Socială în Spațiul Justiției. Probațiune și Mediere)
În paralel cu această sesiune de workshop-uri se va organiza o Masă Rotundă - Dezbatere moderată pe tema "Probleme întâmpinate în practica medierii cauzelor civile și comerciale".
19:30 Cina Festivă/Cocktail de final
Important: Sesiunea de dimineață poate fi suplimentată cu alți 2 invitați, situație în care se va decala programul cu 30 min (câte 15 min pentm fiecare invitat).
Taxa de participare la eveniment este de 50 RON pentm participanții care doresc eliberarea unei diplome de participare având alocate 4.5 puncte profesionale și 10 RON pentm publicul larg. Accesul membrilor CMRNV la conferință este gratuit.
Invitații și persoanele cărora li se vor elibera diplome profesionale au prioritate la participarea la workshop-uri în limita locurilor disponible.
Vă așteptăm ! Colegiul Mediatorilor din Regiunea de Nord-Vest (CMRNV)
|